Cukorbetegség története

Az egyiptomi Ebers-papiruszok említést tesznek egy tünet együttesről, ezenfelül az  az ókori világ nagyobb birodalmaiban is  ismert volt.

Paracelsus volt az első, aki a kórban anyagcsere-betegséget látott. 1675-ben Thomas Willis angol orvos hozzáadta a görög "diabetes" szóhoz a latin "mellitus" szót, amelynek a jelentése "mézédes". Ez arra utal, hogy a cukorbetegek vizelete a cukor kiválasztása miatt édes. Ezt a tényt, a megnövekedett vizeletmennyiséggel együtt, egyébként már az ókoriak görögök, kínaiak, indiaiak is ismerték.

1922-ben az első beteg, egy 13 éves fiú, megkapta az inzulin injekciót, aki diabéteszes kómában feküdt, és már csak órái voltak hátra. Az injekció után a fiú kijött a kómából. Ezért a felfedezésükért Banting és a laboratórium vezetője – John MacLeod – 1923-ban megkapta az orvosi Nobel-díjat.

depositphotos_21568535_original.jpg

Mi lehet az oka, hogy 1990 végén százmillóra becsülték a cukorbetegek számát?

A népességszaporodás, az átlagéletkor növekedése, a pontosabb diagnózis, a helytelen táplálkozás, az élelmiszerminőség, az alkoholizmus, drogozás, gyógyszerszedés, környezetszennyeződés, a genetikai faktorokig sok minden szóba jöhet.

Egyes prognózisok szerint ez a szám megkétszereződik a következő évtizedben. Az okok nem világosak, az előrejelzéseket komolyan kell vennünk.

Alternatív gyógymódok

A természetben is előfordulnak szénhidrátok amelyek inulint tartalmaznak.

Az inulin mint szénhidrát-energiaforrás jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációja során fruktóz képződik, amelyből a szervezet mintegy 30 grammot inzulin hiányában is fel tud használni. A 2-es típus esetén az inzulinfüggőséget is csökkenti, és a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában.

A csicsókát, mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk. A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 % inulin és polifruktozánok levulóz, szinantrin vannak. Az ezekből keletkező fruktóz gyümölcscukor könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át. Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, akkor az édeskés ízűk is eltűnik.

A cikória értékes zöldségnövény. Jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. Karotin A-vitamin tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál. Jelentős jódforrás. Inulin tartalma, amelynek kedvező hatása lehet a probiotikus bélflórára.

Alternatív kezelést jelenthet még a fahéjkapszula fogyasztása, melynek hatásait klinikai vizsgálatok igazolják. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy 12 héten át zajló vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást, a magnézium pedig hozzájárul a diabétesz elkerüléséhez.

Az egészségügyi problémáinkkal mindig forduljunk orvoshoz.

A cukorbetegség olyan kóros állapot, amely megfelelő feltételek mellett majdnem normalizálható,egyensúlyban tartható, de ma még véglegesen nem gyógyítható. Az egyensúlyban tartás nem jelenti a betegség megszüntetését,gyógyítását, hanem egy hosszabb-rövidebb ideig tartó tünetmentességet. Az egyensúlyban tartás a feltételes egészség állapota, amely a feltételek be nem tartása esetén súlyos, előbb-utóbb végzetes kimenetelű következményt jelent.