Cukorbeteg diéta alapjai
A cukorbetegek diétájának kiegyensúlyozott és harmonikus diétának kell lennie,ami fedezi a szervezet energia és tápanyagszükségletét.
Az egyes étkezéseknek meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia.
A vércukorszint ingadozásának elkerülését, a napi 6-7 alkalommal történő étkezéssel lehet biztosítani.
Naponta igyunk legalább 1,5-2 liter folyadékot.
Iktassunk be rendszeres napi testmozgást.
Az egyedi jelleg felismerésének és megfelelő kezelésének elsőbbséget kell élveznie a normákhoz való ragaszkodás merev kívánalmával szemben.
Sok cukorbetegnek van szüksége megfelelően felírt és ellenőrzött vitaminokra és ásványi kiegészítőkre. Ezek igen hasznosaknak bizonyulhatnak a számukra. Ez azonban olyan terület, amelynél nem javasoljuk az öngyógyítást, hanem sokkal inkább a szakértő tanácsait.
A cukorbetegek étrendjében nagy jelentőséget kap a különleges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek iránti igény.
A súlyos komplikációkhoz az is hozzájárul, hogy a cukorbeteg a vizeletén keresztül létfontosságú vízben oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat veszít.
A cukorbetegnek plusz tápanyagokra, táplálék-kiegészítőkre van szüksége, mert ezeket az egészségkárosító tényezőket kell kompenzálniuk.
A nyugati típusú étrend nem elégíti ki minden igényünket, különösen nem a diabetikusokét.
Olyan tényezők adódnak össze, mint a vércukorszint-ingadozása, a módosult zsírok metabolizmusa és a létfontosságú tápanyagok nagymérvű ürítése a vizeleten keresztül, hiány jöhet létre, amelyet csak a cukorbeteg speciális igényeihez és kórtörténetéhez igazított étrenddel lehet helyrehozni.
Tartalmaznia kell az úgynevezett különleges fontosságú élelmiszereket, vagyis azokat, amelyek bizonyos javallott vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag,és az ilyen tartalmú táplálék- kiegészítőket.