Cukorbeteg étrend

Becslések szerint a cukorbetegek körülbelül 25 százalékának a kezelése csupán valamilyen speciális étrend kiválasztásából áll, további 25 százalék kap inzulint is, a fennmaradó 50 százalék pedig vagy étrendi megkötéseket kap, vagy szájon át szedhető hipoglükémiás ágenseket. Ezek az adatok alátámasztják, mennyire lényeges a megfelelő étrend a diabétesz kezelése során.

Kerülni kell a zsíros ételek fogyasztását, főzéshez zsírokból a többszörösen telítetlen zsírok, növényi olajok használata javasolt. Gabonafélékből a teljes kiőrlésű lisztből készültek használatát részesítsük előnybe, mert lassabb a felszívódásuk, így nem okoznak hirtelen vércukor emelkedést. Zöldség, gyümölcs fogyasztása a rost, ásványi anyag és vitamin tartalom miatt fontos, az 5 g-nál alacsonyabb szénhidrát-tartalmúakat bele sem kell számolni az étkezésbe.

A magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztása kerülendő. Húsok, tejtermék fogyasztása nem korlátozott. Folyadékfogyasztás fontos, napi 2-3 liter, ami lehetőség szerint víz legyen.

elegedetteletomega3.jpg

Cukorbetegek számára elérhető étrend-kiegészítők az alábbi linken vásárolhatók meg.

 

Az alacsony vércukorszint esetén soha ne induljon el otthonról gyorsan felszívódó szénhidrát nélkül, mindig legyen nála például egy kis dobozos 100 százalékos narancslé, szőlőcukor, amivel egy esetleges hipoglikémiát rendezni lehet.

Súlyos rosszullét esetén segíthet a személyi igazolványban elhelyezett "CUKORBETEG VAGYOK" kártya, vagy a csuklón lévő karkötő. Eszméletvesztés esetén a glükagon injekció életmentő.