A cukorbetegség tünetei

Ha időben fel ismerjük a betegséget, akkor nagyon könnyen kezelhető és a betegre egy hosszú és boldog élet vár. Ha igen korán orvoshoz fordulunk, akkor lehetséges még az is, hogy elég csak egy diétát követnünk és nem kell inzulint beinjekcióznunk!

Az egyes típusú cukorbetegség sokkal gyorsabban jelentkezik és jellegzetesebbek a tünetei is. Ez a típus főként a kisgyermekeket érinti: ezek a gyerekek hirtelen igen sokat fogyhatnak, állandó szomjúságérzet gyötri őket és igen sűrűn jelentkezik náluk vizelési inger. Ezzel szemben az időskori cukorbetegség kezdetben tünetszegény és akár évek is eltelhetnek anélkül, hogy a betegségre fény derüljön. Sokszor előfordul az is, hogy csak 15-20 év múlva fedezik fel a betegséget, amikor már komoly szövődményeket von maga után. Ezt megelőzvén fokozottan figyeljünk szervezetünk furcsaságaira. De pontosan mire is kell figyelni?

cukorbetegseg.jpg

A cukorbetegeknél egy jellegzetes rossz szájszag jelentkezhet a betegség kezdetén. Ez egy igen jellemző és könnyen felismerhető tünet, azonban nem minden betegnél jelentkezik, ezért más esetekben másra kell figyelni. Ha a beteg komoly túlsúllyal rendelkezik, akkor sokkal könnyebben válhat cukorbeteggé, mint normális súlyú társai, ezért fontos, hogy bizonyos időközönként vizsgáltassa meg magát. Legjobb, ha követni kezd egy diétát, (pl: paleo diétát) mely segít megszabadulni a súlyfeleslegtől, így sokkal kisebb a kockázata, hogy megbetegedjen. Mivel a cukorbetegség következtében romlik az erek vérellátása, így a hideg végtagok is jelezhetik a betegség kezdetét.

Mivel a cukorbetegség során a vesék is károsodnak, ezért a vizelet elváltozása, színének megváltozása is utalhat cukorbetegségre. Ha bármilyen furcsát tapasztalunk tehát a vizeletünkkel kapcsolatban, akkor is mindenképp szükséges megkeresni orvosunkat. Azt fontos tudni, hogy a vizelettel cukorbetegség esetén cukor is ürül, ezért maga a vizelet sokkal édesebbé válik.

Gyanakodjunk, ha nagymértékű szájszárazságot, fáradékonyságot, levertséget, éhségérzetet, fejfájást, éjszakai lábikragörcsöket tapasztalunk. A nőknél a cukorbetegség jellemző tünete a hüvelyi viszketés, a hajlatokban pedig a bőr pirosodik és ég. Férfiaknál cukorbetegséget jelezhet a hímvessző gyakori gyulladása és a kéz, illetve a láb zsibbadása.