Cukorbetegeknek

Cukorbetegség esetén életmódváltásra, gyakran gyógyszeres kezelésre van szükség ahhoz, hogy a cukor és ezzel összefüggésben lévő anyagcserét egyensúlyba lehessen tartani.A kezelés elkezdése után derül ki, hogy az adott beteg hogyan reagál a terápia egyes elemeire, így válik egyre egyénibbé a kezelés.

A terápia eredményességének egyik mérhető értéke, amit a beteg is nyomon tud követni, a naplóban vezetett vércukor érték. Ellenőrzését még jó anyagcsere esetén sem szabad mellőzni. Fontos érték a testsúly, vérnyomás, szintén a naplóban vezetése nem csak a kezelőorvos számára, hanem a betegnek is egy tükör az eddigi közös "munkáról".

depositphotos_2779078_l-2015.jpg

A cukorbetegség önmagában kockázati tényező bizonyos szív- és érrendszeri, daganatos betegségekre. Az életmódváltás nemcsak az étrendi módosításokra (alábbiakban egy példa), káros szenvedélyek elhagyására vonatkozik, hanem a testmozgásra is. A gyógyszerek rendszeres szedésére ügyelve a bevétel időpontjára is, a dózisok betartására figyelni kell.

Jó hír a cukorbetegek számára nemsokára elérhető lesz egy olyan kontaktlencse, amely színváltozással folyamatosan képes jelezni a vér glükózkoncentrációjának változásait. A nanorészecskéket alkalmazó technológia az inzulinos betegeknél kiválthatná a vércukorszint napi rendszerességű méréséhez szükséges vérvételeket is.

A Western Ontario Egyetem vegyésze, Jin Zhang által kifejlesztett lencse nanorészecskéi az által képesek színt váltani, hogy reagálnak a könnyfilmben található glükózmolekulákkal, a kémiai reakció a vércukorszinttől függően eltérő színűvé alakítja a nanorészecskéket.