Az inzulinról röviden

A sejtek egyik legfőbb energiaforrása a szőlőcukor, aminek egy része az elfogyasztott táplálékból szívódik fel a bélben, a többit a máj állítja elő egyéb cukorfajtákból, aminosavakból, tejsavból.

A glükóz inzulin segítségével lép be a szervezet sejtjeibe a legtöbb sejttípus esetén. Az inzulin a hasnyálmirigyből szabadul fel, ez a hormon juttatja be a sejtekbe a glükózt, és sok más ponton is beavatkozik az anyagcserébe.

Inzulin hiányában a sejtek táplálékbevitele lecsökken, így a véráramban a fel nem használt szőlőcukor mennyisége megnő. A vesék ezen cukormennyiséget nem tudják maradéktalanul visszaszívni, így kiürül.

cukorbetegseg-eseten.jpg

Nem csak a szénhidrát anyagcsere zavaráról, hanem a szervezetet érintő komplex anyagcsere károsodásáról beszélünk, amely hosszú távon súlyos szövődményekkel járhat.

A betegség velejárói az emelkedett vércukorszint és a kóros vérzsírszint, károsíthatják a kis és nagy ereket, a vesét, a szív és érrendszeri működést, szemészeti, bőrgyógyászati és idegrendszeri problémákat okozhat.

Ezek a szövődmények a cukorbetegség fennállása idején fokozódnak, megfelelő étrenddel, főként életmód váltással csökkenthetők.