La dolce vita – nyírfacukor

Van egy másik megoldása is annak, hogy cukorbetegként nassolhassunk a kedvenc sütinkből. Nem kell mást tenni, mint az adott süteményből elhagyni a finomított cukrot és azt nyírfacukorra cserélni.

xilit2.jpg

A nyírfacukor előállításával már igen régóta és sokáig próbálkoztak, de valójában a finneknek sikerült rájönniük a módszerre, mely segítségével nagy, ipari méretekben ki lehetett vonni a nyírfában rejlő édes anyagot. És ennek köszönhetően ma már mi is hozzájuthatunk a különböző bioboltokban. De miért jó nekünk, ha xilitre váltunk?

 

A nyírfacukor vagy xilit egy olyan anyag, melynek glikémiás indexe mindössze 7. Erről az előző cikkben már szóltunk: minél alacsonyabb egy tápanyag glikémiás indexe, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintünket, mivel igen hosszú a felszívódási ideje. Emellett nagyon kevés kalóriát tartalmaz, nagyon kis mennyiségben szívódik fel, így a cukorbetegek számára igazi megoldást jelent.

Ezt az anyagot is ajánlják a fogyókúrázóknak, mivel hasonlóan működik, mint a stevia. Édesség és fogyás. Ez a xilittel is megoldható.

De nyírfacukrot használhatunk fogaink védelme érdekében is, hiszen éppen ellentétesen működik, mint a szacharóz. A szacharóz a szájban található baktériumokkal savakat képez, melyek aztán roncsolják a fogzománcot, kilyukasztják a fogakat, fogszuvasodást idéznek elő. De ez éppen fordítva van a nyírfacukorral. Mivel ez öt szénatomból épül fel (a többi cukor általában 6 szénatomos), így szerkezete sokkal stabilabb, a baktériumok számára nem szolgál táplálékul, nem képesek azt lebontani, vagyis nemhogy roncsolná, de javítja fogaink állapotát.

Hasonló okokból ajánlott fogyasztása a Candida-betegek számára is, hiszen lúgosító hatása igen jelentős. A Candida-gomba is savval táplálkozik, melyet a finomított cukor fogyasztásával biztosítunk neki. De ha elhagyjuk a rossz cukrot és xilitre váltunk, akkor nem lesz tápláléka, vagyis nem fog túlszaporodni és nem okoz károkat a szervezetünkbe.

A xilit íze is sokkal jobb a cukorénál, ugyanis frissítő, könnyed és enyhén mentolosnak érezzük. És bármilyen ételben kiválóan passzol, csak hűsíti az adott ételt, de nem ad neki plusz ízt. Használjuk tehát bátran főzéshez, sütéshez, ízesítéshez!