Édes élet cukorbetegen – stevia

Az édes ízhez mindig valami kellemes érzést kapcsolunk. Számos kifejezés is szorosan kötődik az édes szavunkhoz: édes az anya, édes az anyanyelvünk, szerelmünk csókja, de egy finom sütemény is lehet édes. Igen ám, de a cukorbetegeknek az utóbbiról mindenképp le kell mondaniuk. Kivéve, ha...

Igen, van egy módja annak, hogy a cukorbetegként is ehessünk a vasárnapi süteményekből vagy, hogy szülinapi tortánkról ne csak a gyertya jusson nekünk. Ismerkedjünk meg a stevia nevű édesítőszerrel és élvezzük továbbra is az édes ízeket!

A stevia a dél-amerikai őslakosok már évszázadok óta használt növénye, mely Paraquayból terjedt el az egész világon. Ez a kis zöld növény hatalmas édes ízt rejt magában: kivonatai akár 300-szor édesebbek lehetnek a cukorénál. És ma már igen könnyen hozzá is juthatunk: nem kell Paraquayba utazni, hiszen itt is megrendelheted: steviaedesito.hu

xilit.jpg

Mégis miért jó ez a cukorbetegek számára? Tudni kell, hogy a növény glikémiás indexe nulla. Ez azt jelenti, hogy felszívódása csak nagyon lassan megy végbe, így nem képes hirtelen megemelni a vércukorszintet, stabilizálja és egy szinten tartja azt. Vagyis egyáltalán nem jelent veszélyt a cukorbetegek számára! Sőt! Mivel szervezetünk nem képes megemészteni, így felhasználásához nem kell a hasnyálmirigynek sem inzulint termelnie, vagyis a legyengült hasnyálmirigyet is kíméli. Ezenkívül mivel sokkal édesebb, mint a finomított cukor, így sokkal kevesebbet is kell belőle használni: kevesebb cukor – több édesség. Jól hangzik, nemde?

Természetesen nemcsak a cukorbetegeknek érdemes fogyasztani a steviát. Fogyókúrázóknak is kitűnő segítség lehet, hiszen mivel a növény nullkalóriás, így egy diétázó anélkül nassolhat, hogy bűntudata támadna.

Ezenkívül meg kell említeni, hogy a stevia jó hatással van a májanyagcserére, gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, magas C-vitamin- és cinktartalma is bizonyított. Fogszuvasodást sem okoz, sőt még a plakkot is védi.

Számos érv szól a stevia mellett, így érdemes megfontolni, hogy finomított cukrunkat erre a növényre cseréljük, mivel teljes mértékben lehet helyettesíteni vele!