Cukorbeteg diéta alapjai

A cukorbetegek diétájának kiegyensúlyozott és harmonikus diétának kell lennie,ami fedezi a szervezet energia és tápanyagszükségletét.

Az egyes étkezéseknek meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia.

A vércukorszint ingadozásának elkerülését, a napi 6-7 alkalommal történő étkezéssel lehet biztosítani.

Naponta igyunk legalább 1,5-2 liter folyadékot.

Iktassunk be rendszeres napi testmozgást.

Az egyedi jelleg felismerésének és megfelelő kezelésének elsőbbséget kell élveznie a normákhoz való ragaszkodás merev kívánalmával szemben.

etrend_kiegeszito.jpg

Sok cukorbetegnek van szüksége megfelelően felírt és ellenőrzött vitaminokra és ásványi kiegészítőkre. Ezek igen hasznosaknak bizonyulhatnak a számukra. Ez azonban olyan terület, amelynél nem javasoljuk az öngyógyítást, hanem sokkal inkább a szakértő tanácsait.

A cukorbetegek étrendjében nagy jelentőséget kap a különleges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek iránti igény.

A súlyos komplikációkhoz az is hozzájárul, hogy a cukorbeteg a vizeletén keresztül létfontosságú vízben oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat veszít.

A cukorbetegnek plusz tápanyagokra, táplálék-kiegészítőkre van szüksége, mert ezeket az egészségkárosító tényezőket kell kompenzálniuk.

A nyugati típusú étrend nem elégíti ki minden igényünket, különösen nem a diabetikusokét.

Olyan tényezők adódnak össze, mint a vércukorszint-ingadozása, a módosult zsírok metabolizmusa és a létfontosságú tápanyagok nagymérvű ürítése a vizeleten keresztül, hiány jöhet létre, amelyet csak a cukorbeteg speciális igényeihez és kórtörténetéhez igazított étrenddel lehet helyrehozni.

Tartalmaznia kell az úgynevezett különleges fontosságú élelmiszereket, vagyis azokat, amelyek bizonyos javallott vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag,és az ilyen tartalmú táplálék- kiegészítőket.