A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség ma már népbetegségnek számít és egyre növekszik azon emberek száma, akik megismerkednek ezzel a betegséggel. A gond az, hogy a cukorbeteg ember sokáig tünetmentes maradhat, illetve nem fordul orvoshoz, hiszen nem tartja komolynak a betegséget. Azonban a cukorbetegség igen komoly szövődményekkel járhat és akár halálos is lehet!

Szövődmények leginkább azoknál a személyeknél alakul ki, akiknek a vércukorszintjük ingadozik, ezért a legfontosabb dolog, hogy a vércukorszintet az orvosok egy adott szintre stabilizálják gyógyszeres vagy inzulinos kezeléssel. Ha ez nem történik meg, az komoly gondokat eredményezhet.

Leggyakoribb gond a hiper- vagy hipoglikémia kialakulása: az utóbbi akkor következik be, ha túl magas az inzulinadag, így a vérbe a normálisnál kevesebb glükóz kerül. A másik esetben pedig a vérben felhalmozódik a glükóz, így a beteg akár kómába is eshet.

sejt.jpg

Ha a szervezetben nincs elég mennyiségű inzulin, akkor a szervezetünk el kezdi lebontani a zsírokat, hogy energiát nyerjen. Ekkor azonban ketontestek keletkeznek és ha ezeknek a mennyisége felszaporodik a szervezetben, akkor kómát és akár még halált is okozhatnak.

Kezeletlen diabétesz esetén romlik a szem, megjelenhet a retina káros elfajulása, szürkehályog és zöldhályog alakulhat ki. A szemen kívül még sok más szervet érint a cukorbetegség: károsodik a vese, a perifériás idegrendszer, a keringési rendszer.

Mivel károsodnak a vérerek is, így a végtagok hideggé, szürkévé válhatnak, a beteg ideiglenesen még sántává is válhat. A rossz keringés miatt, az erek elmeszesedhetnek, mely akár szívinfarktushoz is vezethet.

A cukorbetegek bőre kezelés hiányában elvékonyodik, a sebek rajta lassabban gyógyulnak és még a bakteriális és gombás fertőzések is hamarabb megtámadják a legyengült hámot (vagy a nyálkahártyát is)

Láthatjuk, hogy a cukorbetegség nem játék, így ha tapasztaljuk a tüneteket, azonnal forduljunk orvoshoz!