Cukorbetegségről röviden
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb része a diéta. Egészségeseknél az étkezésenként elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több, kevesebb inzulint termel. Az inzulin feladata, hogy a vérben lévő vércukor bejutását segítse a sejtekbe.
Sok cukorbetegnél a saját inzulintermelés annyira károsodott, hogy ha kívülről nem juttatnánk be inzulint, a sejtek éheznének. Eközben a táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát a vérben igen magas cukorszintet eredményezhet.
A betegek, akik inzulinkezelésre szorulnak, abban különböznek nem cukorbeteg társaiktól, hogy az egészséges embereknél a hasnyálmirigy akkor és annyi inzulint termel, amennyire az elfogyasztott étel szénhidráttartalmától függően szükség van.
Az inzulinnal kezelt betegeknél,az étkezések számát, időpontját, szénhidráttartalmát tervezni kell.
Cukorbeteg embereknek tudatosabb táplálkozást kell megvalósítaniuk, mint az egészségeseknek!
A diéta célja, az optimális testtömeg és tápláltsági állapot elérése, és megtartása. A
A vércukor értékeket a normális értékekhez legközelebb eső tartományban kell tartanunk.
Szövődmények kifejlődését megelőzhetjük, vagy késleltethetjük a táplálkozási tényezők optimális kihasználása révén.
A diéta mindig személyre szólóan van meghatározva. A napi tápláléknak mindig tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot.
Ajánlatos étrend-kiegészítők beszerzése és folyamatos fogyasztása.