Cukorbetegség szövödményei

A cukorbetegségnek számos súlyos, hosszú távú szövődménye lehet. A szövődmények közül néhány a diabétesz kezdete után már hónapokkal jelentkezik, de a legtöbb csak néhány év elteltével lép fel.

A magas vércukorszint a kisebb, és a nagyobb erekben szűkületet idéz elő. Összetett, cukrot tartalmazó anyagok rakódnak le a kis erek falában, melyek így megvastagodnak és áteresztőképességük is fokozódik.

Hosszabb idő elteltével a magas vércukorszint és a romló vérkeringés megbetegítheti a szívet, az agyat, a lábat, a szemet, a vesét, az idegeket, a bőrt és angina, szívelégtelenség, szélütés, járáskor fellépő lábgörcs, gyenge látás, veseelégtelenség, idegkárosodás, és bőrpanaszok léphetnek fel.

Diabéteszben gyakoribb a szívroham és a szélütés.

orvos.jpg

A bőr rosszabb vérellátása következtében fekélyek és fertőzések alakulhatnak ki, és a sebek lassan gyógyulnak.

Gyakran lép fel baktérium vagy gomba okozta fertőzés.

A szem ereinek károsodása a látás elvesztéséhez vezethet.

A vesékben is felléphet működési zavar, mely akár veseelégtelenségig fokozódhat.

Az idegek károsodása számos tünetben megmutatkozhat. Ha egyetlen ideg károsodik, az egyik karban vagy lábban hirtelen gyengeség léphet fel.

Ha a kezek, lábak és lábfejek idegei károsodnak, kórossá válhat az érzékelés, zsibbadásról vagy égő érzésről panaszkodhat a beteg.

A bőridegek károsodásával a sérülések esélye is megnő, mivel a beteg nem jól érzékeli a nyomás- vagy hőmérséklet változásait.